8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, ikkunoiden vaihto (AOYL 8:1 §)

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, ikkunoiden vaihto (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 25 Loka 2012, 09:46

Voiko yksittäinen osakas haitata taloyhtiössä oikeassa järjestyksessä päätetyn remontin kulkua. Kyse on ikkunoiden 3 kpl vaihdosta. Turvalukko käytävässä estää pääsyn yleisavaimella ko. asuntoon. Neuvottelu sopivasta ajankohdasta menee urakka-aikataulun ohi. Voiko yhtiö, joka omistaa rakennuksen avauttaa huoneiston oven sen haltijan kustannuksella. P.S. Pitääkö taloyhtiöllä olla turvalukon avain, suojelutarkoituksissa. Tiedän että neuvottelutulos olisi paras, mutta taloyhtiön oikeudet eivät voi kaatua tuollaiseen yhteistyökyvyttömyyteen.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 8:1 § Pääsy osakehuoneistoon, ikkunoiden vaihto

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 25 Loka 2012, 09:56

Asunto-osakeyhtiölain 8 luvun 1 §:n mukaan yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä taikka niiden valvomista varten.

Käynti osakehuoneistossa on järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä. Perusteltu kiire ikkunoiden vaihtoon voi johtaa siihen, että yhtiön tulee päästä huoneistoon suorittamaan korjaustyötä, vaikka ajankohta ei olisi huoneiston haltijalle sopiva.

Jos pääsy kielletään, hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä (ei hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla) on oikeus saada poliisilta virka-apua. Kieltäytymisenä voidaan pitää sitä, että osakas ei varaa tilaisuutta huoneistoon pääsyyn silloin, kun yhtiö on etukäteen kohtuullisessa ajassa ilmoittanut tarpeesta.

Laissa ei ole säännöstä, jonka perusteella osakkeenomistajalla olisi velvollisuus luovuttaa huoneistonsa avain yhtiön edustajalle. Turvallisuussyistä osakkaalla on oikeus asentaa oveensa turvalukko.


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija