8:02 §. Yhteisten tilojen häiritsevä käyttö, järjestyssäännöt, yhteisten tilojen käytön rajoittaminen, osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan (AOYL 8:1 ja 8: 2 §)

tiipotti
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Marras 2012, 20:19

8:02 §. Yhteisten tilojen häiritsevä käyttö, järjestyssäännöt, yhteisten tilojen käytön rajoittaminen, osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan (AOYL 8:1 ja 8: 2 §)

ViestiKirjoittaja tiipotti » 04 Marras 2012, 21:16

Voidaanko kuivaushuoneen käyttö kieltää osakkaalta, joka vie huoneeseen toistuvasti huonosti pestylle haisevaa pyykkiä.Haju on niin paha, että se tuntuu/haisee kuivaushuoneen vastaisessa porrashuoneiden välisessä käytävässä ja hyvin usein myös ovien takana olevissa porrasauloissa.

Muut osakkaat eivät voi missään tapauksessa jättää samanaikaisesti pestyjä vaatteitaan kuivaukseen, niihin tarttuvan voimakkaan hajun takia.

Kuivaushuoneessa on lämminilmapuhallin ja tavanomaiset kerrostalon ilmanvaihtoventtiilit. Osakas "kuivattaa" myös useinmiten pyykkiään useita päiviä.

Mikäli käyttö voidaan kieltää mitkä ovat menettelytavat ?

Taloyhtiön järjestyssäännöissä on kielletty vettä valuvan pyykin kuivattaminen kuivaushuoneessa sekä kielletty kuivan pyykin "säilyttäminen".

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:02 §. Yhteisten tilojen häiritsevä käyttö, järjestyssäännöt, yhteisten tilojen käytön rajoittaminen, osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan (AOYL 8:1 ja 8: 2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 04 Joulu 2012, 16:33

Taloyhtiön järjestyssäännöissä voidaan määritellä, miten yhteisiä tiloja, kuten pyykin kuivaushuonetta on käytettävä. Tällaisilla määräyksillä pyritään varmistamaan tilojen asianmukainen ja tasapuolinen käyttö ja estämään asumisviihtyvyyttä vähentäviä tilojen käytöstä aiheutuvia haittoja. Määräysten on oltava yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisia eli tasapuolisia kaikkien osakkaiden kannalta. Jos määräysten vastaisesta käytöstä aiheutuu toistuvasti olennaista objektiivisesti havaittavaa haittaa muille osakkaille, taloyhtiö voi rajoittaa jonkun tai joidenkin osakkaiden tai näiden vuokralaisten oikeutta käyttää kyseistä yhteistä tilaa.

Lain mukaan osakehuoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan, jos osakas tai muu huoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilyttämiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen (AOYL 8:2.1 §:n 5 kohta). Lain perusteluiden mukaan yhteisöasumisessa jokaisen on otettava huomioon yhteisön toiset asukkaat. Säännöstä sovelletaan myös yhteisten tilojen käyttöön. Hallintaanoton edellytyksenä on, että haitta ei ole vähäinen eikä sitä voida poistaa muilla toimenpiteillä (esim. tuuletus ja yhteisten tilojen käytön rajoittaminen). Järjestyssääntöjen lainmukaisuus tai pätevyys ilmenee käytännössä siinä, voiko taloyhtiö ottaa sääntöjä rikkoneen osakkaan osakehuoneiston yhtiön hallintaan tällä perusteella.

Osakehuoneistoa ei saa ottaa yhtiön hallintaan, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys (AOYL 8:2.2 §). Vähäisyyttä arvioitaessa on otettava huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat. Merkitystä on annettava rikkomuksen laadulle, toistuvuudelle ja kestolle sekä tosiasialliselle vaikutukselle rikkomuksen vaikutuspiirissä oleviin. Yleisesti ei voida sanoa, että tietyllä menettelyllä on vain vähäinen merkitys. Oikeusministeriö ei ota kantaa vähäisyyden arviointiin yksittäistapauksissa.

Hallituksen on annettava osakkaalle kirjallinen varoitus ennen kuin päätös osakehuoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan voidaan tehdä (AOYL 8:3.1 §). Varoituksen tarkoituksena on antaa osakkaalle mahdollisuus korjata menettelynsä.


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija