8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, huoneiston kunnon arvioiminen (AOYL 8:1 §)

MattiMeikalainen
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Joulu 2012, 18:32

8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, huoneiston kunnon arvioiminen (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja MattiMeikalainen » 12 Joulu 2012, 18:42

Lakitekstissä sanotaan (AOYL 8 luvun 1 §:n 1-2 momentti):

"Yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneiston kunnon ja hoidon valvomista tai osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä taikka niiden valvomista varten.

Käynti osakehuoneistossa on järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä."

Kysymys: Jos kyse on huoneiston kunnon arvioinnista, eli ei kiireelliseksi luettavasta työstä, niin kuinka kauan osakkeenomistajaa tulee tavoitella jotta hänen kanssa voidaan sopia sopivasta ajasta? Tai jos haltijaa/omistajaa ei tavoiteta ja sen sijaan hänelle jätetään tieto suunnitellusta asunnossa käymisestä kirjallisesti, niin kuinka pitkä vastausaika hänelle tulee antaa ilmaisemaan sitä, että haluttu asunnossa käynti ei ole sovelias?
Mitä jos osakkeenomistaja ei ole ns. yhteistyöhaluinen ja hänelle ei sovi mikään esitetty aika? Ollaanko tällöin tilanteessa, että asuntoon ei ole ikinä menemistä?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, huoneiston kunnon arvioiminen (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Maalis 2013, 09:55

Laissa ei ole tarkemmin määritelty, kuinka kauan ennen huoneistoon menemistä asiasta tulisi sopia osakkaan kanssa, tai ilmoittaa siitä hänelle. Kysymyksessä mainittu säännös tarkoittaa kuitenkin sitä, että huoneistoon ei yleensä voida mennä ilmoittamatta siitä vuokralaiselle etukäteen ja saamatta tältä suostumusta siihen. Toisaalta osakas ei voi perusteettomasti kieltäytyä päästämästä yhtiön edustajaa huoneistoon. Perusteeton kieltäminen saattaa aiheuttaa osakkaalle velvollisuuden korvata menettelystään yhtiölle aiheutunut vahinko. Käytännössä käynti osakehuoneistossa olisi pyrittävä järjestämään siten, että siitä ensin yritetään sopia osakkaan kanssa. Mikäli sopivasta ajankohdasta ei päästä sopimukseen, yhtiön edustajat voivat kirjallisesti ilmoittaa osakkaalle ajankohdan, jolloin huoneistossa mennään käymään. Yhtiön edustajilla on tällöin oikeus mennä huoneistoon ilmoitettuna ajankohtana, ellei osakkaalla ole perusteltua syytä sitä estää.

Yhtiön edustaja ei voi pakottaa osakasta tai huoneiston haltijaa päästämään itseään huoneistoon, mikäli osakas tai huoneiston haltija sen kieltää. Tällöin yhtiön edustajan on käännyttävä poliisin puoleen ja pyydettävä virka-apua huoneistoon pääsemiseksi (AOYL 8:2.3 §).

Edellä kuvatusta menettelystä voidaan poiketa silloin, kun työn kiireellisyys tai laatu – esimerkiksi äkillisen vesivuodon tapahtuessa tai tulipalon syttyessä - estää käynnistä sopimisen.


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija