8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, yleisavaimen käyttö (AOYL 8:1 §)

P2012
Viestit: 2
Liittynyt: 26 Joulu 2012, 11:48

8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, yleisavaimen käyttö (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja P2012 » 26 Joulu 2012, 11:59

Hei,

olen hallituksen jäsen taloyhtiössämme, ja sain naapurilta tietää, että yhdellä asukkaalla on käytössä yleisavain. En ole ollut tästä tietoinen eikä kukaan muukaan asukas. Avaimen on antanut hallituksen puheenjohtaja (myönsi asian), joka on myös talon rakentaneen (2008) rakennusliikkeen toimitusjohtaja. Yleisavaimen saanut on hänen sukulainen, joka asuu vuokralla puheenjohtajan omistamassa asunnossa.

Yleisavaimen olemassaolosta ei ole millään tavalla tiedotettu asukkaita, vaan käsitys on ollut että vain huoltoliikkeellä on yleisvain. Olisiko PJ saanut antaa sukulaiselleen yleisavainta pelkästään omalla päätöksellä? Yritimme kysyä mihin tarkoitukseen avain on annettu, koska ei ole voinut olla ovien avaamiseen koska asukkaat ei ole edes olleet asiasta tietoisia? Tähän PJ ei suostunut vastaamaan. Voiko asiasta tehdä rikosilmoituksen? Asukkaat olivat hyvin loukkaantuneita saadessaan tietää, että ventovieraalla ihmisellä on ollut pääsy heidän kotiin.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, yleisavaimen käyttö (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Maalis 2013, 09:50

Asunto-osakeyhtiölaissa ei nimenomaisesti säädetä siitä, kenelle taloyhtiön rakennuksen yleisavain voidaan luovuttaa. Yleisavaimen antamisen asianmukaisuutta kysyjän mainitsemassa tapauksessa voidaan toisaalta tarkastella siitä näkökulmasta, kenellä ja milloin on oikeus päästä osakehuoneistoihin. Lain mukaan tämä oikeus on yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla, kun osakehuoneistoon pääsy on tarpeen huoneiston kunnon ja hoidon valvomiseksi taikka huoneistossa suoritettavan kunnossapito- tai muutostyön tai näiden valvomiseksi (AOYL 8:1 §). Käytännössä valtuutuksen antaminen tulee useimmiten kyseeseen talonmiehelle tai huoltomiehelle yhtiön teettäessä huoneistossa korjaustöitä. Lähtökohtaisesti taloyhtiön osakkaalla tai vuokralaisella ei siten ole oikeutta mennä toisen osakkaan osakehuoneistoon. Tämän vuoksi näyttää siltä, että hallituksen puheenjohtajalla ei ole ollut oikeutta antaa yleisavainta asukkaalle, jolla ei ole asemansa perusteella oikeutta päästä muiden osakkaiden huoneistoihin eikä muihin taloyhtiön huoltotiloihin (esimerkiksi tilat, joissa on taloyhtiön tietoliikenneyhteyksiin käytettäviä laitteita tms.).

Kotirauhan rikkomisesta on säädetty rangaistus rikoslaissa (RL 24:1 §). Tässä palvelussa ei kuitenkaan vastata rikoslain soveltamista koskeviin kysymyksiin.


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija