8:06 § Taloyhtiön hallintaan otetun asunnon vuokraaminen (AOYL 8:6 §)

keittäjä62
Viestit: 1
Liittynyt: 13 Tammi 2013, 19:22

8:06 § Taloyhtiön hallintaan otetun asunnon vuokraaminen (AOYL 8:6 §)

ViestiKirjoittaja keittäjä62 » 13 Tammi 2013, 19:42

Asunto-osakeyhtiö on ottanut veljeni asunnon hallintaansa 25.9.2011 hallituksen päätöksellä. 15.12.2011 asuntoon vaihdettiin lukot ja 28.2..2012 asunto tyhjennettiin veljeni palattua hoidosta ja saatua uuden asunnon. Taloyhtiö ei ole vuorkannut asuntoa vaikka kyselijöitä on ollut ja ensimmäinen ja ainoa lehti-ilmoitus oli elokuun lopulla. Asunto on edelleen tyhjä ja veljeni on kuollut 22.9.2012. Nyt kysynkin kuka maksaa 1.3.2012 alkaen rästissä olevat vastikkeet kun asuntoa ei ole lain mukaan vuokrattu kellekkään halukkaalle. Minun oikeustajun mukaan taloyhtiö on velkaa kuolinpesälle siitä syystä että on pitänyt asuntoa tyhjillään perusteetta eikä vuokratuloja ole tullut.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:06 § Taloyhtiön hallintaan otetun asunnon vuokraaminen (AOYL 8:6 §)

ViestiKirjoittaja OM » 24 Syys 2013, 09:43

Kun osakehuoneisto on otettu yhtiön hallintaan, hallituksen on viivytyksettä vuokrattava se käyvästä hinnasta sopivalle vuokralaiselle hallinnassa olon ajaksi. Jos osakehuoneisto ei ole vuokraamista varten asianmukaisessa kunnossa, siinä on ensin tehtävä tarpeelliset korjaukset osakkaan lukuun. Yhtiöllä on oikeus periä vuokrasta hallintaan ottamisesta aiheutuneet kustannukset, osakehuoneiston korjaamisesta yhtiölle aiheutuneet kustannukset ja maksamatta olevat vastike-erät sekä ne vastike-erät, jotka erääntyvät osakkaan maksettavaksi hallinnassa olon aikana. Yli jäävä osa on viivytyksettä tilitettävä osakkaalle (AOYL 8:6 §).

Yhtiön on toimittava huolellisesti ottaessaan huoneistoa hallintaansa, vuokratessaan sitä ja periessään vuokrasta ennen osakkaalle tapahtuvaa tilitystä vastikkeet ja muut saatavat. Muutoin yhtiö ja/tai sen hallitus tai isännöitsijä voi joutua korvausvelvolliseksi osakkaalle asunto-osakeyhtiölain vahingonkorvausta koskevien säännösten perusteella (AOYL 24:1 ja 24:6 §). Yhtiön voidaan yleensä katsoa täyttäneen velvollisuutensa, kun hallitus on tarkoitukseen sopivalla tavanomaisella tavalla pyrkinyt vuokraamaan huoneiston käyvästä vuokrasta. Olennaista asian arvioinnissa on se, että hallitus on tehnyt sen, mitä huolelliselta toisen asioiden hoitajalta voidaan vaatia.

Hallintaan ottaminen ei poista osakkaan velvollisuutta maksaa yhtiövastiketta. Jos vuokra ei riitä yhtiövastikkeen suorittamiseen, tulee osakkaan maksaa erotus itse (Jauhiainen-Järvinen-Nevala, Asunto-osakeyhtiölaki 2010, s. 570). Toisaalta hallitus voi olla vahingonkorvausvastuussa saamatta jääneestä vuokratulosta, jos se ei ole menetellyt hallintaan otetun huoneiston vuokraamisessa huolellisesti ja tarkoitukseen sopivalla tavanomaisella tavalla (vrt. Vaasan hovioikeuden tuomio 17.10.1996 nro 1539, jossa hovioikeus totesi, että osakas ei ollut oikeutettu saamaan vahingonkorvausta, kun hallintaan otetun huoneiston vuokrausyritykset epäonnistuivat taloyhtiön hallituksesta riippumattomista syistä). Oikeusministeriö ei voi ottaa kantaa hallituksen menettelyyn yksittäistapauksessa.


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa