8:02 § Autotalliosake, autotallin käyttäminen varastona ja työpajana, kulutukseen perustuvan vastikkeen käyttöönotto (AOYL 1:10, 6:34 ja 8:2 §)

Mutkattomasti
Viestit: 2
Liittynyt: 01 Tammi 2013, 19:00

8:02 § Autotalliosake, autotallin käyttäminen varastona ja työpajana, kulutukseen perustuvan vastikkeen käyttöönotto (AOYL 1:10, 6:34 ja 8:2 §)

ViestiKirjoittaja Mutkattomasti » 22 Tammi 2013, 20:55

Kerrostaloyhtiömme osakkeina myydyistä autotalleista kaksi on tällä hetkellä pääosin muussa käytössä kuin autotallina, toinen varastona, toinen pääosin ns. työpajana. Onko tämä asuntoyhtiölain mukaista ja toteutuuko asukkaiden yhdenvertaisuus kun autopaikkoja on yhtiössämme muutenkin niukasti. Onko kohtuullista että esim. ns. askartelukäytössä olevassa autotallissa ei ole sähkömittaria, vaan yhtiö maksaa sähkölaskun? Onhan kunkin asunnossaankin maksettava vastikkeen lisäksi oma sähkön kulutus. Käsittääkseni talli on tarkoitettu vain moottoriajoneuvojen säilyttämiseen eikä sitä saisi käyttää varastona eikä työpajana, jo paloturvallisuussyistäkin. Miten on ja miten asian korjaamiseksi olisi toimittava?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:02 § Autotalliosake, autotallin käyttäminen varastona ja työpajana, kulutukseen perustuvan vastikkeen käyttöönotto (AOYL 1:10, 6:34 ja 8:2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 12 Syys 2013, 13:14

Kysymyksen perusteella oletan, että autotallien hallinta perustuu erillisiin osakekirjoihin (osake-ryhmiin) eikä asunto-osakehuoneistojen osakekirjoihin. Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous voi päät-tää ottaa osakkaan autotallin yhtiön hallintaan enintään 3 vuodeksi, jos autotallia käytetään oleelli-sesti vastoin yhtiöjärjestyksestä ilmenevää käyttötarkoitusta tai muuta yhtiöjärjestyksen määräystä taikka, jos käyttötarkoitusta ei määrätä yhtiöjärjestyksessä, vastoin muuta yhtiön hyväksymää tai muuten vakiintunutta käyttötarkoitusta (AOYL 8:2). Vastauksessa oletetaan, että yhtiöjärjestyksen mukaan käyttötarkoitus on autotalli. Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole määritelty, mitä toimintaa auto-talliksi tarkoitetussa tilassa saa harjoittaa eikä tiedossani ole asiaa selventävää korkeimman oikeu-den ratkaisua. Toisaalta tavallista on, että autotallissa huolletaan autoa. Oikeuskäytännössä ja oike-uskirjallisuudessa olennaisena hallintaan oton edellytyksenä on pidetty sitä, että käyttötarkoituksen vastaisesta toiminnasta aiheutuu häiriötä talon muille asukkaille tai lisäkustannuksia yhtiölle (RHO 11.9.1996 nro 1028 ja Jauhiainen – Järvinen – Nevala, Asunto-osakeyhtiölaki, 2010, s. 545). Kysy-jän mukaan haitta – tai vaara – liittyisi kyseenalaiseen paloturvallisuuteen, mikä saattaa olla peruste vaatia autotallin käytön muuttamista. Paloturvallisuusmääräyksien osalta asiassa tulisi ottaa yhteyttä palotarkastajaan. Kysyjän mukaan lisäkustannuksia yhtiölle aiheutuisi työpajakäytön suuremmasta sähkönkulutuksesta, jonka yhtiö maksaa. Lisäkustannuksen määrä ei ole tiedossamme emmekä ar-vioi yksittäistapauksessa sen merkitystä hallintaan oton edellytyksenä.

Toinen vaihtoehto on, että yhtiökokous päättää erillisen autotallien sähkövastikeperusteen lisäämi-sestä yhtiöjärjestykseen 2/3:n määräenemmistöllä siten, että sähkövastiketta peritään mitatun kulu-tuksen mukaan (AOYL 6:34 §). Autotallien sähkövastikkeen laskeminen voidaan toteuttaa siten, että kaikkiin autotalleihin asennetaan sähkömittarit. Toinen vaihtoehto voi olla – riippuen autotalli-en sähköistyksen toteutuksesta – että työpajana käytetyn autotallin sähkönkulutus mitataan erikseen ja muiden autotallien yhteenlaskettu kulutus erikseen siten, että viimeksi mainittu kulutus jaetaan autotallien lukumäärän mukaan niiden omistajien maksettavaksi (näin on menetelty myös autotalli-en vedenkulutuksen kulujen jaossa silloin, kun yhdessä talli kuului taksiautoilijalle, joka pesi siellä jatkuvasti autoaan/autojaan).


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija