8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, taloyhtiön remontti (AOYL 6:31 ja 8:1 §)

Joni
Viestit: 1
Liittynyt: 20 Touko 2013, 20:47

8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, taloyhtiön remontti (AOYL 6:31 ja 8:1 §)

ViestiKirjoittaja Joni » 20 Touko 2013, 21:10

Meillä on taloyhtiössä meneillään remontti, jossa uusitaan painovoimainen ilmanvaihto siten, että katolle asennetaan huippuimuri ja ikkunoiden karmeihin tehdään korvausilmaventtilejä. Yksi osakas kieltäytyy päästämästä urakoitsijaa tekemään töitä asuntoon. Hän siis haluaa säilyttää asunnon alkuperäisenä, eikä halua sinne mitään muutoksia. Voiko osakas ylipäätään kieltäytyä? Muutokset sisätiloissa esim. ulkonäöllisesti ovat minimaalisia. Yhtiöhän kuitenkin vastaa mm. talon Ilmanvaihtojärjestelmästä. Olen hallituksen puheenjohtaja ja asia pitäisi ratkaista pikaisesti, enkä luonnollisesti haluaisi ruveta tappelemaankaan.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, taloyhtiön remontti (AOYL 6:31 ja 8:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 20 Joulu 2013, 13:04

Osakkeenomistajalla on hallintaoikeutensa perusteella lähtökohtaisesti oikeus päättää huoneistonsa sisäosien tasosta tavalla, josta ei aiheudu haittaa yhtiölle tai muille osakkeenomistajille (HE 24/2009, s. 133). Osakkaalla ei kuitenkaan ole oikeutta kieltää sellaisten toimenpiteiden suorittamista osakehuoneistossa, jotka ovat tarpeen yhtiön vastuulla olevan järjestelmän, kuten ilmastoinnin, kunnossapidon tai yhtiössä päätetyn perusparannuksen toteuttamiseksi.

Yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä varten. Käynti osakehuoneistossa on järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä. Jos pääsy kielletään, hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus saada poliisilta virka-apua (AOYL 8:1 §).


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija