8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, käynnin järjestäminen ja kohtuullinen aika (AOYL 8:1 §)

ottomaani
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Elo 2013, 15:34

8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, käynnin järjestäminen ja kohtuullinen aika (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja ottomaani » 12 Elo 2013, 15:49

Lakitekstissä sanotaan (AOYL 8 luvun 1 §:n 1-2 momentti):

"Yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneiston kunnon ja hoidon valvomista tai osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä taikka niiden valvomista varten.

Käynti osakehuoneistossa on järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä."

Kysymys 1: Mikä on kohtuullinen varoaika ilmoittaa yleisavaimella tulosta asuntoon?
Kysymys 2: Onko osakehuoneiston haltija velvollinen järjestämään esimerkiksi vieraisiin tottumattomille koirille hoitopaikan jos niitä ei ole mahdollista laittaa erilliseen tilaan, ja minkälaisella varoitusajalla tämä tulisi kyetä tekemään? Jäävätkö kustannukset osakehuoneiston haltijalle?
Kysymys 3: Katsotaanko kiireellisyysperusteeksi esimerkiksi julkisivuremontin valmistumisaikataulu ja loppukatselmointia ja remontin hyväksyntää ennen tehtävät korjaukset vai viittaako "kiireellinen" enemmän akuuttiin tapahtumaan (tulipalo, vesivahinko)?
Kysymys 4: Miten tarkkaan tulosta asuntoon tulisi ilmoittaa? Mikäli sovitaan, että huoltomies saapuu klo 10-12 välisenä aikana, ja hän saapuu klo 13, onko huoneiston haltija velvollinen korvaamaan koituneita kuluja tai uutta käyntiä, mikäli ovi on turvalukittu?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:01 § Pääsy osakehuoneistoon, käynnin järjestäminen ja kohtuullinen aika (AOYL 8:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 28 Tammi 2014, 16:12

1. Laissa ei ole tarkemmin säädetty siitä, kuinka kauan ennen huoneistoon menemistä asiasta tulisi sopia osakkaan kanssa taikka ilmoittaa käynnistä osakkaalle. Käytännössä sopivan ajan arvioinnissa on merkitystä muun muassa sillä, miten kiireellisestä osakkaan huoneistossa suoritettavasta työstä on kyse tai kuinka kiireellistä osakehuoneiston kunnon tarkistamista yksittäistapauksen olosuhteet edellyttävät. Lähtökohtana kuitenkin on, että huoneistoon ei yleensä voida mennä ilmoittamatta siitä etukäteen osakkaalle tai vuokralaiselle ja saamatta tältä suostumusta siihen. Toisaalta osakas ei voi perusteettomasti kieltäytyä päästämästä yhtiön edustajia huoneistoon.

2. Käytännössä yhtiön edustajan pääsy osakehuoneistoon voi edellyttää esimerkiksi sitä, että osakas huolehtii koiran hoidosta siten, ettei koiran oleskelu huoneistossa estä käynnin suorittamista. Sopiva aika tulee tämänkin osalta arvioitavaksi tapauskohtaisesti. Käynnin järjestäminen osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana voi tarkoittaa muun muassa sitä, että käynti tulee järjestää silloin kun osakas itse on paikalla ja voi huolehtia, ettei vieraisiin tottumattomasta koirasta ole haittaa käynnin suorittamiselle.

3. Työn kiireellisyys voi estää käynnin järjestämisen osakehuoneistossa osakkaalle sopivana aikana yleensä esimerkiksi äkillisen vesivahingon tai tulipalon sattuessa. Toisaalta työn luonne voi edellyttää, että sitä tehtäessä päästään samanaikaisesti useisiin huoneistoihin, kuten kysyjän tapauksessa näyttäisi olevan. Tällaisissa tapauksissa voi olla mahdotonta löytää kaikille sopivaa ajankohtaa. Tällöin riittävää on yleensä se, että yhtiö ilmoittaa useimmille osakkaille sopivan ajan käynnin järjestämiseksi.

4. Suositeltavaa on ilmoittaa käynnin ajankohta mahdollisimman tarkasti ja noudattaa aikataulua. Jos käyntiä ei voida järjestää osakkaan kanssa ennalta sovittuna ajankohtana yhtiöstä tai yhtiön sopimuskumppanista johtuvasta syystä, huoneiston haltija ei ole velvollinen korvaamaan uuden käynnin järjestämisestä johtuvia kuluja.

Toisaalta, jos kiireellisessä tapauksessa käynnistä ei ole voitu sopia ennalta (esim. vesivahinko), huoneistoon voidaan tarvittaessa tunkeutua oven läpi murtaen, jos tilannetta ei muuten saada hallintaan. Jos osakas ei ole jättänyt yhtiölle osakehuoneiston (tai turvalukon) avainta, osakas saattaa joutua korvaamaan huoneistoon tunkeutumisesta aiheutuneet vahingot (ks Kuhanen-Kanerva-Furuhjelm-Kinnunen, Asunto-osakeyhtiölaki, 2010, s. 553 ja Turun hovioikeus 13.11.1980 nro 1127).


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa