5:3 Muutostyön kieltäminen, haitan arviointi (AOYL 5:3 § ja 8:2 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

5:3 Muutostyön kieltäminen, haitan arviointi (AOYL 5:3 § ja 8:2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 01 Marras 2012, 09:38

Saanko lain mukaan laittaa omalle paritalopihalleni trampoliinin suojaverkoilla ilman kenenkään lupaa? Asumme 15 asunnon taloyhtiössä.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:3 Muutostyön kieltäminen, haitan arviointi, trampoliini (AOYL 5:3 § ja 8:2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 01 Marras 2012, 09:49

Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 3 §:n (1 ja 2 mom.) mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Ehtojen on oltava tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi kieltää muutostyön, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty.

Haitan arvioinnissa rakennuksen ulkonäköön vaikuttavaan muutokseen rinnastetaan myös osakkeenomistajahallinnassa olevalle pihalle tehtävät laitteet ja rakennelmat, jotka vaikuttavat olennaisesti kiinteistön ulkonäköön. (hallituksen esitys 24/2009 vp, s. 103). Emme voi ottaa kantaa trampoliinin asentamisesta yksittäistapauksessa aiheutuvaan haittaan.

Arkikokemuksen perusteella voidaan trampoliinin käytöstä todeta toisinaan aiheutuvan erimielisyyksiä osakkaiden kesken. Esimerkiksi trampoliinin käyttäminen myöhään illalla saattaa häiritä naapureita. Trampoliinin käytössä tulee välttää häiriön aiheuttamista muille taloyhtiössä asuville. Viime kädessä yhtiökokous voi puuttua häiriön aiheuttamiseen naapureille 8 luvun 2 ja 3 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

Whoknows
Viestit: 1
Liittynyt: 17 Joulu 2012, 11:28

5:03 § Muutostyön kieltäminen ja ehtojen asettaminen muutostyölle, haitan arviointi (AOYL 5:3 §)

ViestiKirjoittaja Whoknows » 17 Joulu 2012, 11:42

Voiko rivitaloyhtiön tätä asiaa varten koolle kutsuttu yhtiökokous valtuuttaa enemmistöpäätöksellä ilman suostumustani hallituksen myöntämään naapurilleni luvan tuoda suojakatoksella varustetun ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun kylpytynnyrin tonttinsa nurkalle paikalle, josta on esteetön näkyvyys terassillemme. Minusta olisi kiusallista seurata kylpypuuhia n. 10 m etäisyydeltä. Piha-alueet ovat yhtiön hallinnassa olevia tiloja yhtiöjärjestyksemme mukaan.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:03 § Muutostyön kieltäminen ja ehtojen asettaminen muutostyölle, haitan arviointi (AOYL 5:3 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Maalis 2013, 12:42

Lain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Ehtojen on oltava tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi kieltää muutostyön, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty (AOYL 5:3.1-2 §).

Haitan arvioinnissa rakennuksen ulkonäköön vaikuttavaan muutokseen rinnastetaan myös osakkeenomistajahallinnassa olevalle pihalle tehtävät laitteet ja rakennelmat, jotka vaikuttavat olennaisesti kiinteistön ulkonäköön. (hallituksen esitys 24/2009 vp, s. 103). Osakkeenomistajalle aiheutuva haitta voi liittyä myös muutostyöstä johtuviin näkymien muutoksen ja siihen, miten muutostyö vaikuttaa osakkaan huoneiston käytettävyyteen ja arvoon. Emme voi ottaa kantaa kylpytynnyrin ja suojakatoksen asentamisesta yksittäistapauksessa aiheutuvaan haittaan.


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa