Sivu 1/1

5:01 Osakkaan muutostyö yhtiön piha-alueella (AOYL 5:1 §)

Lähetetty: 15 Tammi 2013, 18:17
Kirjoittaja AKE 13
Rivitalon asukas/osakas muutti taloyhtiön yleisessä käytössä olevan nurmialueen kivikoksi ilman lupaa. Miten tällainen pihamuutos saadaan palautettua alkuperäiseen asuun ja kuka maksaa.

Re: 5:01 Osakkaan muutostyö yhtiön piha-alueella (AOYL 5:1 §)

Lähetetty: 28 Tammi 2014, 16:17
Kirjoittaja OM
Osakkaalla on lain mukaan oikeus tehdä muutoksia tiloissa, joihin hänen osakkeensa tuottavat hallintaoikeuden (AOYL 5:1 §). Osakehuoneiston lisäksi osakkeet tuottavat oikeuden hallita sellaista osakehuoneiston piha-aluetta, joka on yhtiöjärjestyksessä määritelty hänen huoneistoonsa kuuluvaksi. Tällöin osakkaalla on oikeus muutostöihin piha-alueella. Toisaalta, jos piha-alueita ei ole jaettu osakashallintaan, osakkaalla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta muutostyöhön tällaisella piha-alueella.

Helsingin hovioikeuden ratkaisemassa tapauksessa (28.11.1990 nro 1594) osa osakkaista oli rakentanut taloyhtiön yhteiselle piha-alueelle laatoituksia ja istutuksia. Yhtiön kanteesta heidät velvoitettiin poistamaan nämä, koska piha-alueet eivät olleet osakkaiden hallinnassa.

Kysyjän mainitsemassa tapauksessa muutostyön yhtiön piha-alueelle ilman yhtiön lupaa tehnyt osakas voidaan siten hovioikeuden ratkaisusta ilmenevällä tavalla kanteesta velvoittaa omalla kustannuksellaan palauttamaan piha-alue muutosta edeltäneeseen kuntoon.