5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus, takkavaraus, toisen osakkaan oikeus asettaa ehtoja ja jälkiasennetun takan kunnossapito (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §) 

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus, takkavaraus, toisen osakkaan oikeus asettaa ehtoja ja jälkiasennetun takan kunnossapito (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §) 

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:09

Kahden asunnon paritaloyhtiömme toinen osakas aikoo rakentaa takan huoneistoonsa. Asunnoissa on valmiina takkavaraus. Millä toimenpiteillä varmistetaan, ettei toisen huoneiston osakas joudu vastaamaan tulisijasta mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista tai haitoista?

Tarvitaanko työtä valvomaan ulkopuolinen henkilö? Mitä kaikkea tulisi huomioida, että tulisija jää todellakin vain toisen osakkaan vastuulle eikä siitä aiheudu taloyhtiölle korvausvelvollisuutta?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus, takkavaraus, toisen osakkaan oikeus asettaa ehtoja ja jälkiasennetun takan kunnossapito (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §) 

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:20

Osakkaalla on yleensä muutostyöoikeus vain huoneiston sisätiloissa. Koska takan piippu uulottuu huoneiston ulkopuolelle, yhtiö voi periaatteessa syytä ilmoittamatta kieltää takan rakentamisen. Paritaloyhtiössänne (oletan, että huoneistot ja niihin oikeuttavien osakkeiden lukumäärät ovat yhtäsuuret) lienee niin, että naapurisovunkin vuoksi kysymys on, kuten mainitset, lähinnä siitä, millä ehdoilla takka rakennetaan.

AOYL:n lähtökohta on, että osakas vastaa tekemänsä muutoksen kunnossapidosta. Selvyyden vuoksi on suotavaa muuttaa yhtiöjärjestystä siten, että takan rakentava osakas vastaa takan ja siihen liittyvien putkien ja rakenteiden kunnossapidosta ja virheellisten tai rikkoutuneiden rakenteiden aiheuttamista vahingoista. Yhtiöjärjestysmääräyksen perusteella kyseisen osakehuoneiston uusikin omistaja näkee suoraan yhtiöjärjestyksestä, miten kunnossapitovastuu jakautuu. Lisäksi voi olla tarkoituksenmukaista muotoilla yhtiöjärjestysmääräys siten, että se voi tulla sovellettavaksi myös siinä tapauksessa, että teidänkin huoneistoonne rakennetaan myöhemmin takka (yhtiöjärjestystä ei tarvitse uudelleen muuttaa, muutoksen rekisteröintä maksaa tällä hetkellä 350 euroa).


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija