6:01 § Asumisoikeusasunnon haltijan ja asunto-osakeyhtiön osakkaan äänioikeus ja muut oikeudet talon omistavan yhtiön hallinnossa (AOYL 6 luku ja laki asumisoikeusasunnoista)

Yhtiökokouksen toimivalta, oikeus saada asia yhtiökokoukseen, päätettävät asiat, osakkaan äänimäärä, esteellisyys, kokouspaikka, kokouskutsu ja kokousasiakirjat, puheenjohtaja ja pöytäkirja, osakkaan kyselyoikeus, päätös kunnossapidosta, muutostyöstä, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja yhtiön rakennejärjestelyistä, yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen
SainiKe
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Loka 2012, 12:55

6:01 § Asumisoikeusasunnon haltijan ja asunto-osakeyhtiön osakkaan äänioikeus ja muut oikeudet talon omistavan yhtiön hallinnossa (AOYL 6 luku ja laki asumisoikeusasunnoista)

ViestiKirjoittaja SainiKe » 21 Marras 2012, 12:02

Kuka valvoo,mihin valittaa?
Yhtiökokousta ei ole pidetty kohta yli vuoteen. Asun Aso-yhtiössä kait samat määräykset kuin normi asuntoosake oy:ssä.
Kyseessä isännöintitoimisto; kohtelu sieltä päin kuin ilmaa. Mitä sanktiotam isännöitsijän vaihto?

Miten menetellä asukkaina?
Toivottavasti tuleepi tyhjentävä vastaus.KIITOS

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 6:01 § Asumisoikeusasunnon haltijan ja asunto-osakeyhtiön osakkaan äänioikeus ja muut oikeudet talon omistavan yhtiön hallinnossa (AOYL 6 luku ja laki asumisoikeusasunnoista)

ViestiKirjoittaja OM » 04 Joulu 2012, 15:54

Asunto-osakeyhtiön osakkaat valitsevat yhtiökokouksessa taloyhtiön hallituksen jäsenet sekä päättävät talousarviosta, yhtiövastikkeesta, tilinpäätöksestä ja kaikista sellaisista asioista, jotka voivat olennaisesti vaikuttaa osakehuoneistojen käyttöön tai siihen liittyviin kuluihin. Tällaisia päätöksiä ovat esimerkiksi peruskorjaukset ja uudistukset (AOYL 6 luku). Osakkaiden valitsema hallitus ottaa ja erottaa isännöitsijän sekä ohjaa ja valvoo isännöitsijän toimintaa (AOYL 7 luku). Asunto-osakeyhtiön osakkaat omistavat yhdessä välisesti koko taloyhtiön, sen kiinteistöt ja rakennukset mukaan lukien.

Asumisoikeustalon huoneistoa asumisoikeuden perusteella hallitsevat eivät sen sijaan omista talon omistavaa yhtiötä tai säätiötä, jossa määräysvaltaa käyttävät yhtiön osakkaat tai säätiön hallitus siten kuin säätiölaissa ja säätiön säännöissä määrätään (Laki asumisoikeusasunnoista 2 §, ASOAL). Asumisoikeuden haltijoilla on vain rajoitettu oikeus osallistua taloa ja sen omistajayhtiötä koskevaan päätöksentekoon. Lain mukaan asumisoikeuden haltijalla ja hänen kanssaan asumisoikeusasunnossa asuvalla on oikeus osallistua asumisoikeustaloa koskevaan hallintoon ja päätöksentekoon sekä saada sitä koskevia tietoja vähintään siinä laajuudessa kuin yhteishallinnosta vuokrataloissa annetussa laissa (649/1990) säädetään. Tällä perusteella asumisoikeuksien haltijat voivat perustaa asukastoimikuntia, jotka saavat mm. tietoja talon omistajalta ja voivat tehdä ehdotuksia talon omistajalle mainitun lain 9 §:ssä mainituissa asioissa. Päätösvalta näissä asioissa on kuitenkin talon omistavalla yhtiöllä. Lisäksi saman yhtiön omistamien asumisoikeustalojen asukkaiden kokouksella on oikeus vaatia, että omistajayhtiön hallitukseen valitaan asumisoikeuksien haltijoiden edustaja tai edustajia. Asumisoikeuksien haltijoiden edustajat ovat aina vähemmistönä hallituksessa.


Palaa sivulle “6 luku Yhtiökokous”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Fefrotrora ja 3 vierailijaa