7:02 § Hallituksen tehtävät, päätös taloyhtiön liittymisestä kiinteistöalan järjestöön, toimivallan jako yhtiökokouksen, hallituksen ja isännöitsijän kesken (AOYL 7:2 § ja 7:17 §)

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

7:02 § Hallituksen tehtävät, päätös taloyhtiön liittymisestä kiinteistöalan järjestöön, toimivallan jako yhtiökokouksen, hallituksen ja isännöitsijän kesken (AOYL 7:2 § ja 7:17 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:33

Minkälainen päätös tarvitaan asunto-osakeyhtiössä liittymisestä kiinteistöliittoon? Pitääkö päätös tehdä hallituksessa, yhtiökokouksessa vai riittäkö että hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä tekee päätöksen?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 7:2 § Hallituksen tehtävät, päätös taloyhtiön liittymisestä kiinteistöalan järjestöön, toimivallan jako yhtiökokouksen, hallituksen ja isännöitsijän kesken (AOYL 7:2 § ja 7:17 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:44

Suomen Kiinteistöliitto ja sen jäsenjärjestöt tarjoavat jäsentaloyhtiöilleen kiinteistönpitoon liittyviä tieto- ja neuvontapalveluita. Osa palveluista on sellaisia, että niitä tarjotaan vain jäsenille tai jäsenet voivat käyttää niitä edullisemmin.

Kiinteistöliiton sääntöjen ja käytäntöjen perusteella esimerkiksi ammatti-isännöitsijä, jonka toinen asiakasyhtiö on kiinteistöliiton jäsen, ei saa jälkimmäisen yhtiön jäsenyyden perusteella Kiinteistöliiton palveluita muiden asiakasyhtiöidensä käyttöön. Kiinteistöliiton vuotuinen jäsenmaksu on yleensä vähäinen verrattuna vastikkeella katettavien yhtiön kulujen kokonaismäärään. Tietääkseni Kiinteistöliiton jäsenyyteen ei liity muita velvoitteita. Tällöin liiton jäsenyydessä on yksittäisen taloyhtiön kannalta kysymys lähinnä kiinteistön pitoon liittyvien tietojen ja palveluiden hankkimisesta ja etujärjestönä toimimisesta.

Suositeltavaa on, että Kiinteistöliiton jäsenyyttä käsiteltäisiin taloyhtiön hallituksessa. Toisaalta liiton jäsenyyden merkitys yhtiölle (kiinteistön pitoon liittyvien tietojen hankkimisen helpottaminen) ja se, että jäsenmaksu on yleensä vähäinen, mahdollistavat yleensä sen, että isännöitsijäkin voisi päättää Kiinteistöliiton jäsenyyden hakemisesta eli jäsenyyden hakeminen voi kuulua isännöitsijän lakisääteiseen toimivaltaan.

Toinen kysymys on se, miten taloyhtiössä päätetään osallistumisesta kiinteistöalan järjestön jäsenten kokouksiin. Koska järjestö edustaa ja neuvoo taloyhtiöitä esimerkiksi isännöitsijänsopimukseen liittyen ja muissa isännöintiin liittyvissä kysymyksissä, on asianmukaista, että taloyhtiön hallitus päättää osallistumisesta kiinteistöalan järjestön jäsenten kokouksiin, kuten kiinteistöliiton jäsenjärjestön vuosikokoukseen (periaatteessa yhtiöllä ja isännöitsijällä on erilaiset intressit esimerkiksi sen suhteen, minkälaisia isännöintisopimuksia ja isännöintipalveluiden hinnoittelua Kiinteistöliitto suosittelee).

laillinen
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Heinä 2013, 20:59

Re: 7:02 § Hallituksen tehtävät, päätös taloyhtiön liittymisestä kiinteistöalan järjestöön, toimivallan jako yhtiökokouksen, hallituksen ja isännöitsijän kesken (AOYL 7:2 § ja 7:17 §)

ViestiKirjoittaja laillinen » 24 Heinä 2013, 21:06

Kaupparekisterimerkintöjen ylläpitäminen ajan tasalla on hallituksen varsinaisten jäsenten ja isännöitsijän vastuulla. Kaupparekisteriin merkitään ainakin hallituksen jäsenet, hallituksen varajäsenet, isännöitsijä ja tilintarkastaja sekä varatilintarkastaja.

Henkilöiden kaupparekisteriin merkitsemisen edellytyksenä on heidän henkilötunnustensa liittäminen kaupparekisteri-ilmoitukseen.

Kaupparekisteristä voi ilmoittautua pois omalla 85 euron hintaisella ilmoituksella, jos asianomaisena saa asunto-osakeyhtiöltä yhtiökokouksen lainvoimaisen tarkastetun pöytäkirjan, jolla uusi hallitus on valittu ja siis on olemassa todiste siitä, että entinen hallituksen jäsen todella on entinen niin kuin entinen tilintarkastaja, varatilintarkastaja tai isännöitsijä.

Mikäli hallituksen uusi jäsen kieltäytyy antamasta henkilötunnustaan kaupparekisteröintiä varten niin onko entisellä hallituksen jäsenellä, isännöitsijällä tai hallituksen enemmistöllä mahdollisuus pyytää asunto-osakeyhtiön nimissä väestörekisterikeskuksesta jäsenensä henkilötunnusta, mikäli tämä ei sitä vapaaehtoisesti anna kaupparekisteröintiä varten?

Onko ainoa keino saada hallituksen jäsenen henkilötunnus se, että tekee rekisteririkoksesta esitutkintapyynnön, jolloin poliisi saa väestörekisterilain perusteella henkilötunnuksen selville ja esitutkinnan päätyttyä ja pöytäkirjojen tultua julkisiksi, henkilötunnus voidaan saada esitutkintapöytäkirjasta?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 7:09 § Hallituksen jäsenen valitseminen, eroamisoikeus ja ilmoittaminen kaupparekisteriin (AOYL 7:12 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 30 Heinä 2013, 10:04

Ensimmäiseksi tulee mieleen, että hallituksen uudeksi jäseneksi valittu ei olekaan suostunut tehtävään tai on muuttanut mieltään ja eronnut tehtävästä jo ennen kuin hänet on ehditty ilmoittaa kaupparekisteriin hallituksen jäseneksi. Hallituksen jäseneksi voidaan pätevästi valita vain tehtävään suostunut henkilö. Hallituksen jäsen voi yleensä milloin tahansa erota tehtävästään. AOYL

Suositeltavaa on, että epäselvissä tapauksissa hallituksen jäseneksi valittavalta pyydetään henkilötunnus ja muut rekisteröintiin tarvittavat tiedot (täydellinen nimi ja asuinpaikka) tarvittaessa jo ennen valintaa. Jos on syytä olettaa, että hallituksen jäseneksi valittava osallistuu vain epäsäännöllisesti hallituksen toimintaa, voi olla syytä pyytää myös kirjallinen suostumus tehtävään esimerkiksi sähköpostilla (= jäseneksi valitun suostumusta on vaikea osoittaa hänen toiminnallaan).

Tässä palvelussa ei valitettavasti vastata henkilötunnuksen luovuttamiseen liittyviin tietosuojalain (henkilötietolaki, 523/1999) tulkintaa ja väestörekisteri- ja esitutkintaviranomaisten käytäntöjä koskeviin kysymyksiin.


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa