7:02 § Hallituksen tehtävät, pientaloista muodostuvan asunto-osakeyhtiön hallinto (7 ja 9 luku)

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

7:02 § Hallituksen tehtävät, pientaloista muodostuvan asunto-osakeyhtiön hallinto (7 ja 9 luku)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:33

Kyseessä on Vantaan kaupungissa sijaitseva viiden pientalon muodostama asunto-osakeyhtiö, joka on perustettu vuonna 1982.

Yhtiömuoto on toiminut melko hyvin, joskin erilaisia riitaisuuksia on ollut, kuten kai melkein aina sellaisissa tilanteissa.

Tilanne on muuttunut hankalammaksi nyt kun vuosina 2010 ja 2011 on satanut runsaasti lunta, josta on aiheutunut vaurioita mm. kattorakenteisiin. Lisäksi yhtiön osakkaat ovat vaihtuneet useassa talossa.

Yhtiömme hallinto on toiminut seuraavasti sillä periaatteella, että mahdollisuuksien mukaan tehtävät ovat kiertäneet vuosittain vuoron perään kunkin talon osakkailla:
- Hallituksessa on kolme jäsentä, joista yksi puheenjohtajana
- Isännöitsijä
- Tilintarkastaja ja varatilintarkastaja

Tässä systeemissä on epäkohtia:

Avainhenkilöt, hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä, joutuvat kokonaisen vuoden ajan hoitamaan ja vastaamaan yhteisten asioiden ja oman talonsa lisäksi neljän muun talon asioista. On puhdas sattuma, kuinka vaikea vuosi osuu kunkin kohdalle. 

On absurdia että kun taloissa IV ja V sattuu vahinko, isännöitsijä talosta I joutuu hoitamaan korjaukset ja ottamaan osakseen niistä seuraavat mahdolliset vastuut vain siksi että hän on sattumalta silloin isännöitsijänä. Sama koskee sattumalta sinä vuonna olevaa hallituksen puheenjohtajaa. Tilannetta mutkistaa, jos vahingot ovat johtuneet osittain talojen osakkaiden varomattomuudesta/huolimattomuudesta.

Absurdia on myös vaikkapa se, että vastuunjakotaulukoissa esimerkiksi katot lasketaan 
ikäänkuin yhteiseksi katoksi, joka on sattunut sirpaloitumaan viiteen osaan ...

HALLINNON UUDISTAMINEN SIIRRYTTÄESSÄ ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN 2010-07-01 MUKAISEEN TILANTEESEEN

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä Oikeusministeriö on seuraavista ajatuksista
siirryttäessä uuteen yhtiöjärjestykseen:

1. ASUNTO-OSAKEYHTIÖN HALLITUS

1.1 Hallituksessa on aina viisi jäsentä, yksi kustakin talosta. Kullakin jäsenellä on 
lisäksi yksi varajäsen - paitsi jos talossa on vain yksi toimintakykyinen asukas/osakas. 

1.2 Hallituksen puheenjohtajan toimi kiertää yhtiökokouksen määräämällä tavalla, esimerkiksi niin että kukin on puheenjohtajana kuukauden kerrallaan. Hallituksen puheenjohtajan kuorma helpottuu myös sikäli, että isoja projekteja varten perustetaan tilapäinen projektiorganisaatio (Sama koskee isännöitsijää). 

*** Tieto muutoksista ja toimien kiertolistat lähetetään yhtiörekisteriin yhtiökokouksen jälkeen niin että vältyttäisiin useista ilmoituksista ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

2. ISÄNNÖITSIJÄ

Isännöitsijän toimi kiertää myös yhtiökokouksen määräämällä tavalla, kukin on isännöitsijänä vaikkapa kuukauden kerrallaan.

3. TILINTARKASTAJAT JA TOIMINNANTARKASTAJA

Kumpikaan ei ole asunto-osakeyhtiölain 2010-07-01 mukaan välttämätön meidän yhtiöllemme.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 7:2 § Hallituksen tehtävät, pientaloista muodostuvan asunto-osakeyhtiön hallinto (7 ja 9 luku)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:45

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa ja isännöitsijää voidaan periaatteessa vaihtaa kerran kuukaudessa. Hallituksen puheenjohtajuuden ja isännöinnin kiertovuorojen rekisteröinnistä yhdellä ilmoituksella Teidän on kysyttävä Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä (en ole koskaan kuullut tällaisesta enkä usko, että siihen olisi varauduttu rekisterijärjestelmässä, joten oletan, että vaihdokset rekisteröidään erikseen ja niistä peritään eri maksu).

Toinen vaihtoehto hallinnon uudistamiseen on, että hallituksen keskuudesta nimetään suuria remontteja ym. rakennusprojekteja varten työvaliokunta tms., jonka puheenjohtajuus kiertää. Lain mukaan hallitukselle kuuluvia tehtäviä voi delegoida. Hallituksen puheenjohtajalta ei sitä paitsi edellytetä suoraan lain perusteella niin mittavaa lisäpanosta verrattuna muihin hallituksen jäseniin kuin mitä viestissänne kerrotte.

Jos suuret korjaustarpeet aiheutuvat pääosin eri rakennusten erilaisesta hoidosta, voi olla syytä harkita yhtiön kunnossapitovastuun siirtämistä tällaisten korjauskohteiden osalta osakkaille (edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta).


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija