7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto häntä koskevasta hallituksen päätöksestä

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
Sarkila
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Loka 2012, 07:13

7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto häntä koskevasta hallituksen päätöksestä

ViestiKirjoittaja Sarkila » 24 Loka 2012, 07:22

Osakas-asukas A on selkeästi tuonut hallitukselle tiedon naapurihuoneistosta B kuuluvasta häiritsevästä metelistä. Asiaan ei puututtu. A toimitti hallitukselle yksityiskohtaisen selvityksen metelin laadusta ja ajankohdista. Vastausta ei kuulunut. A kääntyi puoleeni, ja pyysin hallitukselta selvitystä, mitä oli tehty. Vastauksena A sai "huomautuksen" häiritsevästä metelistä siinä sanamuodossa, millä asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa varoituksesta lausumaan. Asiassa kävi myös ilmi, että samanlainen kirje oli lähtenyt myös B:lle. A on tämän jälkeen yrittänyt selvittää, mihin perustuu hänelle annettu huomautus, mutta hallitus vetoaa oikeuteensa olla kertomatta hallituksen päätöksiä ja niiden perusteita osakkaalle. Käännyimme myös yhtiön tilintarkastajan puoleen, koska hänellä on ehdoton oikeus saada tieto. Tilintarkastaja ilmoitti - ilmeisesti keskusteltuaan isännöitsijän kanssa - ettei puutu asiaan, koska kyseessä on näyttökysymys. Meidän mielestämme ei ole. Varoitus (huomautus) on annettu kuulematta A:ta, eikä missään vaiheessa ole suostuttu kertomaan, mihin se perustuu. Mitä ihmettä voimme vielä tehdä asiassa. A:n ammatti huomioon ottaen tieto siitä, että hänen on taloyhtiössä katsottu syyllistyneen häiritsevään elämään, saattaa estää uralla etenemisen.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto häntä koskevan hallituksen päätöksen perusteluista (osakkaalle annettu varoitus - 8:2 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 29 Loka 2012, 11:19

Lain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus saada tieto sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen omistamiinsa yhtiön osakkeisiin perustuvaa oikeutta tai velvollisuutta suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkeenomistajaan. Osakkeenomistajan pyynnöstä tieto on annettava kirjallisesti (AOYL 7:6.2 §). AOYL:ssa ei ole nimenomaista säännöstä osakkaan kuulemisesta ennen kuin hänelle annetaan varoitus esimerkiksi osakehuoneistossa vietetystä häiritsevästä elämästä.

Toisaalta puutteellisin tiedoin tehdystä ja julkisaatetusta päätöksestä voi seurata velvollisuus korvata virheellisestä tiedosta sen kohteelle aiheutuva vahinko. Tämän vuoksi huolellisesti toimiva hallitus ja isännöitsijä pyrkivät yleensä etukäteen selvittämään käytettävissä olevin keinoin, miten osakehuoneistojen häiritsevästä käytöstä esitetyt väitteet voidaan näyttää toteen. Käytännössä tämä edellyttää yleensä sitä, että myös vastapuolelle varataan mahdollisuus tulla kuulluksi ja näyttöä myös muilta kuin toistensa häiritsevästä käytöksestä valittavilta naapuruksilta.


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija