7:08 § Hallituksen jäsenet, yksijäseninen hallitus, edustaminen, yhtiöjärjestys (AOYL 1:13, 7:8 ja 7:22 §)

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

7:08 § Hallituksen jäsenet, yksijäseninen hallitus, edustaminen, yhtiöjärjestys (AOYL 1:13, 7:8 ja 7:22 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 08:25

Kysymyksessä on yhden osakkaan taloyhtiö.

Nykyinen yhtiöjärjestys on tehty palvelemaan useamman osakkaan yhtiötä, mutta suunnitelmien muutoksen takia yhtiöön jäänyt vain yksi osakas. Onko olemassa valmista vähimmäistekstiä yhtiöjärjestykselle mistä saisi täyttämällä helposti uuden mahdollisimman vähän hallinnallista työtä vaativan yhtiöjärjestyksen.

Voiko hallituksessa olla vain 1 jäsen? Pitääkö hallitus laittaa yhtiöjärjestykseen näkyviin? Vai voiko jättää kokonaan pois? Jos yhtiöjärjestyksessä ei lue mitään hallituksesta, niin miten ilmaistaan yhtiön toiminimen kirjoittaja? Etunimet + Sukunimi + henkilötunnus? Vai onko niin, että jos on vain yksi osakas, hän on hallituksen puheenjohtaja, vaikka yhtiöjärjestyksessä ei hallituksesta puhuta mitään?¨

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 7:8 § Hallituksen jäsenet, yksijäseninen hallitus, edustaminen, yhtiöjärjestys (AOYL 1:13, 7:8 ja 7:22 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 08:26

Asunto-osakeyhtiölain (7 luvun 8 §:n) mukaan hallitukseen on valittava kolmesta viiteen varsinaista jäsentä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Kyseisestä olettamasäännöstä voidaan siis poiketa ja myös yksijäseninen hallitus sallia yhtiöjärjestyksen hallituksen jäsenmäärää koskevalla määräyksellä. Yhtiöjärjestyksen vähimmäissisällöstä säädetään lain 1 luvun 13 §:ssä. Hallituksen jäseniä ei pidä nimetä tai kirjoittaa näkyviin yhtiöjärjestykseen.

Jos hallitukseen kuuluu vähemmän kuin kolme jäsentä, hallituksessa on oltava ainakin yksi varajäsen. Hallitukselle on valittava puheenjohtaja vain, jos hallituksessa on useita jäseniä.

Hallitus edustaa yhtiötä ja kirjoittaa sen toiminimen. Yksijäsenisessä hallituksella tämä oikeus on hallituksen jäsenellä yksin. Yhtiöjärjestyksessä voidaan antaa oikeus edustaa yhtiötä isännöitsijälle tai määrätä, että hallitus voi antaa oikeuden jäsenelleen, isännöitsijälle tai muulle nimetylle henkilölle. Kaupparekisteriin voidaan merkitä ainoastaan sellainen rajoitus oikeuteen edustaa yhtiötä, jonka mukaan kahdella tai useammalla henkilöllä on tämä oikeus vain yhdessä.


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija