7:02 § Hallituksen tehtävät, toimivallan jako lämmitysautomatiikan hankintapäätöksen osalta (AOYL 7:2, 6:5 ja 6:30 §)

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
maenpev2
Viestit: 1
Liittynyt: 16 Marras 2012, 13:02

7:02 § Hallituksen tehtävät, toimivallan jako lämmitysautomatiikan hankintapäätöksen osalta (AOYL 7:2, 6:5 ja 6:30 §)

ViestiKirjoittaja maenpev2 » 16 Marras 2012, 13:15

Taloyhtiömme hallitus on päättänyt hankkia lämmönsäätöautomatiikan jonka kustannuksen ovat tuhansia euroja.
Taloyhtiömme on valmistunut vuonna 2008. Hallitus perurustelee päätöksensä sillä että rakennuttajan velvollisuuksiin kuuluva lämmön säätö on jäänyt tekemättä. Hallitus ei informoinut osakkeenomistajia hankinnasta vaan putkifirmalta tuli ilmoitus että aloittavat työn lähiaikoina. Voiko hallitus tehdä tällaisen päätöksen kuulematta tai informoimatta muita osakkeenomistajia? Saatuamme tiedon hankinnasta vaadimme isännöitsijää järjestämään kokouksen, onko meillä osakkeenomistajilla siihen oikeus? Isännöitsijä ei ole vastannut mitään.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 7:02 § Hallituksen tehtävät, toimivallan jako lämmitysautomatiikan hankintapäätöksen osalta (AOYL 7:2, 6:5 ja 6:30 §)

ViestiKirjoittaja OM » 17 Tammi 2013, 14:22

Hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen ovat laajakantoisia tai vaikuttavat olennaisesti osakkaan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta (AOYL 7:2.2 §). Hallitus saa yleensä päättää vain sellaisista hankkeista, jotka voidaan toteuttaa hyväksytyn talousarvion puitteissa, toisin sanoen yhtiövastiketta korottamatta. Toimenpiteen laajakantoisuus rajoittaa hallituksen toimivaltaa esimerkiksi silloin, kun toimenpiteestä aiheutuu yhtiölle pidemmän ajan kuluessa huomattavia kustannuksia. Yhtiön koko vaikuttaa hallituksen toimivaltaan siten, että suuressa yhtiössä hallitus voi päättää sellaisesta toimenpiteestä, josta on pienemmässä yhtiössä päätettävä yhtiökokouksessa. Emme ota kantaa siihen, onko lämmönsäätöautomatiikan hankkiminen yksittäistapauksessa sellainen laajakantoinen tai olennaisesti vaikuttava toimenpide, josta päättäminen kuuluu yhtiökokouksen toimivaltaan.

Kiireellisissä tilanteissa hallitus saa kuitenkin ryhtyä laajakantoiseenkin toimeen, jos yhtiökokouksen päätöstä ei voida odottaa aiheuttamatta yhtiön toiminnalle olennaista haittaa (AOYL 7:2.3 §).

Osakkaalla on oikeus saada tieto sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen omistamiinsa yhtiön osakkeisiin perustuvaa oikeutta tai velvollisuutta suhteessa yhtiöön.
Siten osakkaalla on oikeus saada tieto muun muassa sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka vaikuttaa esimeriksi osakkaan maksuvelvollisuuteen yhtiötä kohtaan. Osakkaan pyynnöstä tieto on annettava kirjallisesti (AOYL 7:6 §). Hyvän hallintotavan mukaista on, että hallitus ilmoittaa tällaisista päätöksistä oma-aloitteisesti osakkaille.

Osakkailla, joilla on yhteensä kymmenesosa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista yhtiön osakkeista, on oikeus vaatia yhtiökokouksen koolle kutsumista tietyn asian käsittelemistä varten (AOYL 6:5.1 §). Asian on oltava sellainen, joka voi kuulua yhtiökokouksen toimivaltaan. Osakkaalla on yhtiökokouksessa oikeus saada hallitukselta tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa käsiteltävän asian arviointiin (AOYL 6:25.1 §).


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija