7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto taloyhtiön korjaushankkeista (AOYL 4:6, 6:3, 6:25 ja 7:6 §)

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
petwest
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Helmi 2013, 22:16

7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto taloyhtiön korjaushankkeista (AOYL 4:6, 6:3, 6:25 ja 7:6 §)

ViestiKirjoittaja petwest » 25 Maalis 2013, 20:11

Voiko osakkeenomistaja saada kirjallista tietoa korjaussuunnitelmasta/kuntoarviosta ja hankesuunnitelmasta ennen työn suorittamista.?
Yhtiokokous on valtuuttanut hankkeeseen tietyn summan rahaa.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 7:06 § Osakkaan oikeus saada tieto taloyhtiön korjaushankkeista (AOYL 4:6, 6:3, 6:25 ja 7:6 §)

ViestiKirjoittaja OM » 28 Tammi 2014, 15:25

Lain mukaan yhtiön hallituksen on varsinaisessa yhtiökokouksessa esitettävä kirjallinen selvitys sellaisesta yhtiön rakennuksen ja kiinteistöjen kunnossapitotarpeesta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä johtuviin kustannuksiin (AOYL 6.3.2 §:n 2 kohta).

Osakkaalla on yhtiökokouksessa laaja kyselyoikeus käsiteltävänä olevissa asioissa, minkä perusteella hän voi vaatia nähtäväksi mm. kysyjän mainitsemia suunnitelmia ja arviota. Hallitus ja isännöitsijä voivat kieltäytyä vastaamasta kysymykseen vain jos vastauksen antamisesta aiheutuisi yhtiölle olennaista haittaa. Tällaisia seikkoja voivat olla lähinnä taloyhtiön sopimuskumppanin liikesalaisuudet ja taloyhtiön osakkaiden ja asukkaiden yksityisyydensuojan piiriin kuuluvat asiat. Sopimuskumppanin liikesalaisuutena voidaan pitää esimerkiksi urakkatarjouksen tietoja tarjouskilpailun aikana. Vastaus osakkaan kysymykseen voidaan antaa kahden viikon kuluessa yhtiökokouksesta kirjallisesti, jos kysymykseen voidaan vastata vain sellaisten tietojen perusteella, jotka eivät ole kokouksessa käytettävissä (AOYL 6:25 §).

Laissa ei säädetä tarkemmin siitä, minkälaisia suunnitelmia, selvityksiä tai kuntoarvioita yhtiön remontin toteuttaminen edellyttää. Johdon huolellisuusvelvollisuudesta ja hyvän rakennustavan noudattamisesta kuitenkin johtuu, että remontit on suunniteltava huolellisesti. Viime kädessä hallitus ja/tai isännöitsijä voivat olla vahingonkorvausvastuussa huolellisuusvelvollisuuden rikkomisesta.

Osakkaalla ei ole oikeutta tutustua hallituksen pöytäkirjoihin eikä yleensä oikeutta saada tietoa em. arviosta ja suunnitelmista yhtiökokouksen ulkopuolella. Osakkaalla on kuitenkin oikeus saada tieto sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen omistamiinsa osakkeisiin perustuvaa oikeutta tai velvollisuutta suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkaaseen. Osakkaan pyynnöstä tieto tällainen tieto on annettava kirjallisesti (AOYL 7:6.2 §). Hyvän hallintotavan mukaista on, että hallitus ilmoittaa tällaisista päätöksistä ja tiedoista oma-aloitteisesti osakkaille. Lisäksi yhtiön on ilmoitettava osakkaalle riittävän ajoissa sellaisista kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttämiseen toimittamalla ilmoitus osakkaan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen ja huoneistoon (AOYL 4:6 §).


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija