9:05 § Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja, velvollisuus valita tilintarkastaja (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

9:05 § Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja, velvollisuus valita tilintarkastaja (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:39

Hei,

yhtiömme säännnöissä puhutaan tilintarkastajien valinnasta. MIlloin on syytä olla tilintarkastaja, milloin riittää toiminnantarkastaja ja onko em. henkilöille asetettava pätevyysvaatimuksia valintoja tehtäessä? TARVITAANKO = ONKO PAKKO olla HTM-tilintarkastaja, riittääkö maallikkotilintarkasta? Meillä yhtiössä perinteisesti tilit on tarkastanut yhtiökokouksessa valittu yhtiön yksi osakas.

Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

Re: 9:5 § Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja, velvollisuus valita tilintarkastaja (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:39

Sama juttu meillä. Valitsimme tänä vuonna entiseen tapaan maallikkotilintarkastajan, mutta pitäisikö häntä nyt kutsua toiminnantarkastajaksi? Eikö maallikkotilintarkastajia saa enää ylipäätään olla? Kokonaan valitsematta tilin-/toiminnantarkastajaa ei käsittääkseni saa pienessäkään yhtiössä jättää, ellei kohtaa jätetä pois säännöistä. 
Meillä on asuntoja niin vähän, että lähes jokaisen osakkaan on oltava pian jossain toimessa. Eikö toiminnantarkastajana voi olla hallituksen jäsenen tai isännöitsijän perheenjäsen? Voiko isännöitsijä olla hallituksessa?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 9:5 § Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja, velvollisuus valita tilintarkastaja (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:48

Ennen 1.7.2010 alkaneen tilikauden tilinpäätöstä TILINtarkastamaan voidaan valita maallikkotarkastaja yhtiössä, jossa on alle 100 huoneistoa. Jatkossa tilintarkastaja on oltava yhtiössä, jossa on vähintään 30 osakehuoneistoa (erilliset autotalli/-paikka osakeryhmät lasketaan mukaan) ja tilintarkastajaksi voidaan valita vain ammattimainen KHT- ja HTM-tilintarkastaja. Toiminnantarkastajaksi voidaan valita maallikko. Tilintarkastus ja toiminnantarkastus eroavat toisistaan siten, että tilintarkastuksesta säädetään kansainvälisten standardien mukaisesti tilintarkastuslaissa. Toiminnantarkastusta ei säännellä yksityiskohtaisesti. Hallituksen jäsen tai isännöitsijä tai näiden lähisukulainen ei voi olla toiminnantarkastajana eikä tilintarkastajana. Yleensä vanhan yhtiön ei tarvitse muuttaa yhtiöjärjestystä sitä varten, että aiemmin tilintarkastajaksi valittu maallikko valitaan uudelleen toiminnantarkastajan nimikkeellä. Tilintarkastusta ja toiminnantarkastukseen siirtymistä käsitellään yksityiskohtaisesti oikeusministeriön asunto-osakeyhtiölaki-internetsivuilla saatavana olevassa ohjeessa (Ohje - Vanhan yhtiön yhtiöjärjestyksen muutostarve
http://www.om.fi/Etusivu/Valmisteilla/L ... eyhtiolaki). Isännöitsijän voi yleensä valita hallituksen jäseneksi, mutta ei yleensä hallituksen puheenjohtajaksi (ks. AOYL 7:8.3 §)


Palaa sivulle “9 luku Tilintarkastus, toiminnantarkastus ja erityinen tarkastus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija