9:06 § Vanhan yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään tilintarkastajasta, voiko toiminnantarkastajan valita yhtiöjärjestystä muuttamatta? (AOYL-voimaanpanolain 11 §); tilintarkastajan valinta (AOYL 9:5 §); toiminnantarkastajan valinta (AOYL 9:6 §)

Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

9:06 § Vanhan yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään tilintarkastajasta, voiko toiminnantarkastajan valita yhtiöjärjestystä muuttamatta? (AOYL-voimaanpanolain 11 §); tilintarkastajan valinta (AOYL 9:5 §); toiminnantarkastajan valinta (AOYL 9:6 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:41

Kolmen talon (riitaisan) asunto-osakeyhtiömme hallituksessa on kolme jäsentä, kaikki osakkaita.

Kysymyksiä
-tuleeko AsOy:lle valita uudistuneen as.oy-lain mukaan tilintarkastajat/toiminnantarkastajat? Yhtiöjärjestyksessä on mainittu, että tulee valita yksi varsinainen ja yksi varatilintarkastaja. Yhtiön kausi on vaihtumassa, menneellä kaudella (jota vasta ollaan päättämässä, oletettavasti myöhässä) oli tilintarkastajat, joita kolmas jäsen on suullisesti infonnut lyhyesti epäkohdista (ei kaikista): voiko kolmas jäsen vaatia tilintarkastajilta jonkinlaista tukea? Maallikkotilintarkastajat eivät ymmärrettävästi ole pian alkavalla uudella kaudella käytettävissä laittoman tilanteen vuoksi: mahdollinen tuki katoaa kauden vaihtuessa ko. suunnalta eli alkavalla kaudella tilintarkastajista ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa.
-jos tilintarkastajat valitaan, kuinka heidän tulee valvoa hallituksen toimintaa. Kuinka heidän tulee reagoida esim. ns. salakokouksiin tai virallisten kokousten muotoseikkojen rikkomiseen?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: Vanhan yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään tilintarkastajasta, voiko toiminnantarkastajan valita yhtiöjärjestystä muuttamatta? (AOYL-voimaanpanolain 11 §); tilintarkastajan valinta (AOYL 9:5 §); toiminnantarkastajan valinta (AOYL 9:6 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:50

Tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan valitseminen ilman laissa säädettyä velvollisuutta (AOYL-voimaanpanolain 11 §)

Jos asunto-osakeyhtiöllä ei ole lain perusteella velvollisuutta valita tilintarkastuslaissa (459/2007) tarkoitettua tilintarkastajaa, yhtiöjärjestykseen ennen tämän lain voimaantuloa otettujen tilintarkastajaa ja tilintarkastusta koskevien määräysten perusteella yhtiön on valittava toiminnantarkastaja tai tilintarkastuslaissa tarkoitettu tilintarkastaja ja tilintarkastusta koskevien yhtiöjärjestyksen määräysten katsotaan koskevan tilintarkastusta ja toiminnantarkastusta.

Vähemmistöosakkeenomistajan oikeus vaatia tilintarkastajan valitsemista (AOYL 9:5.1 §:n 3 kohta ja AOYL 9:5.2 § )

Lain pakottavan säännöksen mukaan asunto-osakeyhtiössä on oltava yhtiökokouksen valitsema tilintarkastaja, jos osakkeenomistajat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, vaativat sitä varsinaisessa yhtiökokouksessa tai yhtiökokouksessa, jossa asiaa kokouskutsun mukaan on käsiteltävä.

Lain mukaan jos yhtiökokous ei valitse edellä tarkoitetussa tilanteessa tilintarkastajaa, aluehallintovirasto määrää tilintarkastajan, jos osakkeenomistaja hakee tilintarkastajan määräämistä kuukauden kuluessa yhtiökokouksesta.

Varatilintarkastajan valitseminen (AOYL 9:3.1 §)


Jos yhtiöön valitaan vain yksi tilintarkastaja, joka ei ole tilintarkastuslaissa tarkoitettu tilintarkastusyhteisö, lain mukaan on valittava ainakin yksi varatilintarkastaja.

Tilintarkastuskertomus ja tilintarkastuspöytäkirja (TTL 15.4 ja 16 §)

Tilintarkastuslain mukaan tilintarkastajan on huomautettava tilintarkastuskertomuksessa, jos yhteisön tai säätiön yhtiömies, hallituksen, hallintoneuvoston tai vastaavan toimielimen jäsen, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja taikka toimitusjohtaja tai muu vastuuvelvollinen on:

1) syyllistynyt tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus yhteisöä tai säätiötä kohtaan; tai

2) rikkonut yhteisöä tai säätiötä koskevaa lakia taikka yhteisön tai säätiön yhtiöjärjestystä, yhtiösopimusta tai sääntöjä.

Tilintarkastaja voi esittää hallitukselle, hallintoneuvostolle, toimitusjohtajalle tai muulle vastuuvelvolliselle huomautuksia seikoista, joita ei esitetä tilintarkastuskertomuksessa. Tällaiset seikat merkitään tilintarkastuspöytäkirjaan. Tilintarkastuspöytäkirja on annettava toimielimelle, jonka tehtävänä on huolehtia yhteisön tai säätiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Tämän on käsiteltävä tilintarkastuspöytäkirja viipymättä ja säilytettävä se luotettavalla tavalla.


Palaa sivulle “9 luku Tilintarkastus, toiminnantarkastus ja erityinen tarkastus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: SteveVusty ja 1 vierailija