9:05 § Velvollisuus valita tilintarkastaja jos yhtiön rakennuksessa tai rakennuksissa on vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa (AOYL 1:3 ja 9:5 §)

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

9:05 § Velvollisuus valita tilintarkastaja jos yhtiön rakennuksessa tai rakennuksissa on vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa (AOYL 1:3 ja 9:5 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 08:38

Taloyhtiössämme ovat seuraavat osakkaiden hallinnassa olevat: (yhtiöjärjestyksen mukaan)
- 19 huoneistoa (asuinhuoneistoja)
- 4 autotallia,

sekä yhtiön välittömään hallintaan jäävät:
- saunaosasto
- pesutupa
- kuivaushuone
- talouskellarit
- varastokomerot
- ulkoiluvälinevarastot ja
- väestönsuoja
eli yhteensä 30.

Kysymys: Kuinka lakia on tulkittava tässä tapauksessa eli lasketaanko mukaan vain asuinhuoneistot (kun laissa on mainittu "huoneistot") vai lasketaanko mukaan kaikki mahdolliset eli autotallit (jotka ovat osakkeenomistajien hallinnassa) ja yhtiön välittömään hallintaan jäävät muutkin, jolloin yhteenlaskien luvuksi tulisi 30? Eli onko velvollisuutta valita tilintarkastaja tässä tapauksessa?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 9:5 Velvollisuus valita tilintarkastaja jos yhtiön rakennuksessa tai rakennuksissa on vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa (AOYL 1:3 ja 9:5 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 08:50

Asunto-osakeyhtiössä on lain mukaan oltava yhtiökokouksen valitsema tilintarkastaja, jos yhtiön rakennuksessa tai rakennuksissa on vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa (lain 9 luvun 5 §). Osakehuoneistolla tarkoitetaan lain 1 luvun 3 §:n mukaan asuin- ja liikehuoneistojen lisäksi esimerkiksi autotallia tai autopaikkaa, jonka hallintaan tietty osakeryhmä oikeuttaa. Tilintarkastajan valintaa koskevan rajan (30 huoneistoa) täyttymistä arvioitaessa yhtenä osakehuoneistona pidetään kaikkia yhden osakeryhmän perusteella hallittavia tiloja (jos sama osakeryhmä oikeuttaa esimerkiksi asuinhuoneiston lisäksi autotalliin, näitä ei pidetä erillisinä osakehuoneistoina).

Säännöksessä tarkoitettuun huoneistojen lukumäärään ei lasketa yhtiön hallinnassa olevia huoneistoja tai yhtiön omistamia osakkeita ja niiden perusteella hallittavia huoneistoja. Kysymyksessä mainituja saunaosastoa, väestönsuojaa, pesutupaa, kuivaushuonetta jne. ei oteta lukuun arvioitaessa tilintarkastajan valintaa koskevan 30 huoneiston rajaa laskettaessa. Tapauksessa velvollisuutta valita tilintarkastaja osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen lukumäärän perusteella ei siten ole suoraan asunto-osakeyhtiölain nojalla.


Palaa sivulle “9 luku Tilintarkastus, toiminnantarkastus ja erityinen tarkastus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija