9:13 § Erityisen tarkastuksen edellytykset (AOYL 9:13 § ja 6:25 §)

Osakas38
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Loka 2012, 10:22

9:13 § Erityisen tarkastuksen edellytykset (AOYL 9:13 § ja 6:25 §)

ViestiKirjoittaja Osakas38 » 30 Loka 2012, 16:17

Asunto-osakeyhtiölaissa (ja niin taitaa olla myös osakeyhtiölaissa) on säädetty, että tietyn määrän osakkeenomistajista pitää yhtiökokouksessa kannattaa erityistarkastuksen suorittamista, ennen kuin sen suorittamista voidaan hakea. Onko tosiaan niin, että erityistarkastuksen suorittaminen on mahdotonta, mikäli yhtiössä joillakin isoilla osakkeiden omistajilla on niin paljon osakkeita, että lain määrävaatimuksia ei mitenkään saada täytetyksi? Onko näin, vaikka olisi perusteltu syy epäillä, että yhtiön hallintoa ja/tai taloutta ei hoideta lakien edellyttämällä tavalla?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 9:13 § Erityisen tarkastuksen edellytykset (AOYL 9:13 § ja 6:25 §)

ViestiKirjoittaja OM » 04 Joulu 2012, 16:11

Osakas voi hakea yhtiön kotipaikan aluehallintovirastolta erityisen tarkastuksen toimittamista yhtiön hallinnosta ja kirjanpidosta tietyltä päättyneeltä ajanjaksolta taikka tietyistä toimenpiteistä tai seikoista. Erityisen tarkastuksen hakeminen edellyttää, että tarkastusta koskevaa ehdotusta on käsitelty ja kannatettu yhtiökokouksessa laissa tarkemmin määritellyllä tavalla. Lain mukaan ehdotus tarkastuksen toimittamisesta on tehtävä varsinaisessa yhtiökokouksessa tai siinä yhtiökokouksessa, jossa asiaa kokouskutsun mukaisesti on käsiteltävä. Hakemus voidaan tehdä, jos osakkaat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, ovat ehdotusta kannattaneet (AOYL 9:13:1-2 §).

Laissa ei säädetä muusta mahdollisesta tavasta hakea erityisen tarkastuksen toimittamista. Mikäli laissa tarkoitettua osakkaiden vähemmistön kannatusta erityiselle tarkastukselle ei ole, ei aluehallintovirasto voi määrätä erityisen tarkastuksen toimittamisesta.

Taloyhtiössä voi olla lakiin (AOYL 9:5 § ja tilintarkastuslain 4-6 §) tai yhtiöjärjestykseen perustuva velvollisuus valita tilintarkastaja. Yhtiössä on oltava yhtiökokouksen valitsema toiminnantarkastaja, jos yhtiössä ei ole tilintarkastajaa ja yhtiöjärjestyksessä ei määrätä toisin (AOYL 9:6.1-2 §; vähemmistöosakkeenomistajilla on lisäksi aina oikeus vaatia toiminnantarkastajan valitsemista). Tilintarkastus ja toiminnantarkastus on laillisuustarkastusta, jonka tarkoituksena on varmentaa kirjanpidon, tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen tiedot sekä tarkastaa taloyhtiön hallinnon laillisuus.

Hallituksen ja isännöitsijän on yhtiökokouksessa osakkaan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Tietoja ei kuitenkaan saa antaa, jos niiden antaminen tuottaisi yhtiölle olennaista haittaa (AOYL 6:25.1 §).

Jos osakkaan yhtiökokouksessa kyselyoikeutensa nojalla esittämään kysymykseen voidaan vastata vain sellaisten tietojen perusteella, jotka eivät ole kokouksessa käytettävissä, vastaus on annettava kahden viikon kuluessa kirjallisesti. Vastaus on toimitettava kysymyksen esittäneelle osakkaalle ja muulle osakkalle, joka sitä pyytää (AOYL 6:25.2 §).

Jos hallitus katsoo, ettei pyydettyä tietoa voida antaa osakkaalle aiheuttamatta tiedon antamisella olennaista haittaa yhtiölle, hallituksen on kahden viikon kuluessa yhtiökokouksesta annettava pyydetty tieto yhtiön tilintarkastajille ja toiminnantarkastajille. Tilintarkastajien on kuukauden kuluessa yhtiökokouksesta annettava hallitukselle kirjallinen lausunto tiedon vaikutuksesta tilintarkastuskertomukseen tai muuhun tilintarkastajien yhtiökokoukselle antamaan lausuntoon. Toiminnantarkastajan on annettava vastaavalla tavalla lausunto tiedon vaikutuksesta toiminnantarkastajan kertomukseen. Lausunto on viimeistään neljän viikon kuluttua kokouksesta pidettävä yhtiön isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan luona osakkaan nähtävänä, ja siitä on toimitettava jäljennös sitä pyytävälle osakkalle. Lausunto on lisäksi viipymättä lähetettävä kysymyksen esittäneelle osakkaalle (AOYL 6:25.3 §).


Palaa sivulle “9 luku Tilintarkastus, toiminnantarkastus ja erityinen tarkastus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa