9:06 § Toiminnantarkastajan valitseminen tilintarkastajan rinnalle, toiminnantarkastajan sijainen (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

hilkkapuna
Viestit: 1
Liittynyt: 18 Marras 2012, 08:47

9:06 § Toiminnantarkastajan valitseminen tilintarkastajan rinnalle, toiminnantarkastajan sijainen (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

ViestiKirjoittaja hilkkapuna » 18 Marras 2012, 09:15

Voiko 24 asunnon yhtiössä olla tilintarkastaja,varatilintarkastaja ja toiminnantarkastaja. Jälkimmäinen asuisi talossa ja näkisi mitä talossa on pantu toimeen. Tekeekö toiminnantarkastaja myös aina kertomuksen yhtiökokoukseen?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 9:06 § Toiminnantarkastajan valitseminen tilintarkastajan rinnalle, toiminnantarkastajan sijainen (AOYL 9:5 § ja 9:6 §)

ViestiKirjoittaja OM » 17 Tammi 2013, 13:21

Kyllä, yhtiössä voi olla samanaikaisesti tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja. Jos tilintarkastajaa koskevat määräykset on otettu yhtiöjärjestykseen ennen 1.7.2010, yhtiökokous voi harkintansa mukaan valita yhtiöjärjestystä muuttamatta tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan kysymyksessä tarkoitetussa yhtiössä (yhtiön rakennuksissa on alle 30 osakkaiden hallinnassa olevaa huoneistoa ja tilintarkastuslain 4 §:n mukaiset liikevaihdon, taseen loppusumman ja henkilöstömäärän raja-arvot eivät täyty). Lisäksi osakkaiden määrävähemmistöllä on oikeus vaatia tilintarkastajan valitsemista. Jos yhtiöön valitaan vain yksi tilintarkastaja, joka ei ole tilintarkastuslaissa tarkoitettu tilintarkastusyhteisö, on valittava ainakin yksi varatilintarkastaja.

Yhtiökokous voi valita tilintarkastajan rinnalle toiminnantarkastajan suoraan lain perusteella (AOYL 9:6.3 §). Valinnasta päätetään tavallisella enemmistöpäätöksellä. Jos toiminnantarkastajia valitaan vain yksi, hänellekin on valittava sijainen (varatoiminnantarkastaja) vaikka yhtiössä olisi samaan aikaan tilintarkastaja.

Lain mukaan toiminnantarkastajan on annettava kultakin tilikaudelta päivätty ja allekirjoitettu toiminnantarkastuskertomus (AOYL 9:10.1 §). Se, että yhtiössä on sekä tilintarkastaja että toiminnantarkastaja ei poista velvollisuutta toiminnantarkastuskertomuksen antamiseen.


Palaa sivulle “9 luku Tilintarkastus, toiminnantarkastus ja erityinen tarkastus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija