AOYL 4. Luku, 2. ja 3. §, kylpyhuoneremontti ja vastuut taloyhtiö/osakas

Tällä hetkellä ei valitettavasti voida ottaa vastaan uusia kysymyksiä.
hl49
Viestit: 2
Liittynyt: 20 Maalis 2013, 11:11

AOYL 4. Luku, 2. ja 3. §, kylpyhuoneremontti ja vastuut taloyhtiö/osakas

ViestiKirjoittaja hl49 » 19 Huhti 2013, 15:31

Kylpyhuoneremontti pitäisi aloittaa, mutta vastuukysymykset on mielestäni epäselvät. Olen kysynyt asiasta jo aiemmin (maaliskuun alussa 2013), mutta en ole saanut vastausta kysymykseeni.

Kylpyhuoneen seinien laatoissa on alkanut ilmetä ns. kopoa eli ne ovat alkaneet selvästi irrota. Mielestäni vahinkojen välttämiseksi ne on uusittava ja samalla tulee uusittavaksi myös lattian vesieriste ja pinnoitus. Seinät ja lattia on aiemmin pinnoitettu 1990-luvulla, jolloin huoneiston osakas toimi myös joko hallituksen puheenjohtajana tai isännöitsijänä. Taloyhtiön pöytäkirjat ko. ajalta ovat hävinneet, joten hallituksen/taloyhtiön remonttia koskevia päätöksiä ei voi varmentaa.
Kyseessä ei siis ole mikään huoneiston 'tasonnosto' vaan vahingon estäminen. Toisaalta en tiedä, vaikka vesivahinkoa olisi jo syntynyt, se näkyy vasta purkamisen yhteydessä.
Olen ilmoittanut taloyhtiön hallitukselle mahdollisesta tulevasta remontista ja tehtävistä töistä. Hallitus antoi toimenpiteelle luvan ja ilmoitti se tarkistuttaa ja tarvittaessa avauttaa Wc:n viemäriputken remontin aikana (viemäri ei ole toiminut koko aikana jonka olen asunnossa asunut n. 4 v, eikä sitä ole saatu eikä saada talon kiinteistöhuollon toimesta avattua), mutta että taloyhtiö ei osallistu muutoin mitenkään kustannuksiin perusteena yhtiöjärjestyksen 16. § (ko kohta kirjoitettuna alhaalla). Hallitus esittää päätöksessään lisäksi (näin tulee myös valvoja vaatimaan), että kylpyhuoneen käyttövesiputkisto tulee siirtää nykyasetusten mukaisesti tulemaan kylpyhuoneeseen katonrajasta ja sieltä edelleen suihkulle, pesualtaalle ja Wc:lle . Lisäksi hallitus esittää mahdollisuuksien mukaan toteuttaa remontti siten, että mahdollisen putkistosaneerauksen yhteydessä ei kylpyhuoneelle tarvitse tehdä mitään.

On erittäin todennäköistä, että remontin yhteydessä joudutaan uusimaan myös lattiakaivon ja Wc:n korokerenkaat, jolloin lattiaa joudutaan avaamaan laajemmaltikin, joka taas aiheuttaa sen, että lattian kosteuseriste joudutaan myös uusimaan samoin tasoitteet ja pinnoite. On myös erittäin todennäköistä, että Wc-pönttö särkyy irrotuksen yhteydessä.

Putkiston siirto kattoon aiheuttaa sen, että seinään joudutaan tekemään kaksi aukkoa, josta toisesta uudet käyttövesiputket saadaan sisään kylpyhuoneeseen ja toisesta vanhat liittymät poistettua.

As Oy Lain 4. Luvussa , sen 2. ja 3. §:ssa vastuista on sanottu seuraavasti:
Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen 16 §:ssä sanotaan seuraavaa:
Osakkeen omistaja vastaa myöskin kylpyhuoneiden seinä- ja lattiapinnoitteden sekä vesieristeiden kunnostuksesta ja uusimisesta. Pinnoitteiden huonosta kunnosta aiheutuvista kustannuksista vastaa osakkeenomistaja.

Edellä esitetyn pohjalta, taloyhtiö on mielestäni velvollinen korvaamaan
- putkistojen osalta sekä työt että tarvikkeet, myös
- Wc:n pöntön, mikäli se rikkoontuu irrotuksen yhteydessä.
- Hanojen osalta on sovittava laitetaanko vanhat vai uusitaanko.
- Korokerenkaiden uusimisesta aiheutuvat kustannukset

Epäselväksi jää minulle lattian ja seinien pinnoitteiden asentaminen, joka yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluu kyllä osakkaalle. Lisäksi vanhojen pinnoitteiden purkukustannuksista osa mielestäni kuuluu taloyhtiölle.

Miten vastuut jakautuu kyseisenlaisessa remontissa asiantuntijoiden mielestä? Olenko ymmärtänyt oikein, jos en niin mikä on väärin? Tiedän, että kysymyksiä on paljon, mutta remontti odottaa, joten toivoisin pikaista vastausta .
Kiitoksia jo etukäteen!

Palaa sivulle “Kysymykset”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa