AsOy:n kunnossapitovastuu, yhdenvertaisuus ja parvekkeiden kattaminen

Tällä hetkellä ei valitettavasti voida ottaa vastaan uusia kysymyksiä.
Albert17
Viestit: 1
Liittynyt: 15 Joulu 2014, 12:26

AsOy:n kunnossapitovastuu, yhdenvertaisuus ja parvekkeiden kattaminen

ViestiKirjoittaja Albert17 » 15 Joulu 2014, 13:14

Kysymykseni liittyy kaikkiin otsikon mainitsemiin asioihin. Taloyhtiömme myi 10 vuotta sitten ullakkotilat, johon rakennettiin seitsemän uutta asuinhuoneistoa ja näihin parvekkeet. Viime vuosina on sattunut useita vesivahinkoja/kosteusvaurioita, joiden taustalla on nimenomaan näiden parvekkeiden kautta rakenteisiin päässyt vesi. Asiaa on tutkittu insinööritoimiston toimesta, mutta selkeää syytä ongelmiin ei ole löydetty.

Nyt hallitus esittää ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että ongelman ratkaisemiseksi ullakkohuoneistojen parvekkeet katettaisiin ja toimenpiteeseen liittyvät kulut jaettaisiin kaikkien osakkaiden kesken. Mitään laskelmaa vaihtoehtoisesta tavasta korjata ongelma ei ole esitetty ja insinööritoimiston antamassa asiaa puoltavassa lausunnossa todetaan, että "kattamisesta huolimatta vesikaton lävistävät monimuotoiset kattoterassirakenteent aiheuttavat kokonaisuutena vesivuotoriskin." Toisin sanoen, ei ole takeita siitä, että hallituksen esittämä toimenpide voisi yksistään estää tulevat vesivahingot ja siten säästää tulevia ylläpitokustannuksia.

Taloyhtiössämme on yhteensä 57 asuinhuoneistoa, parveke on seitsemässä huoneistossa. Olen tietoinen KKO:2005:83:sta, jossa Korkein oikeus päätyi kantaan, että parvekkeiden lasittaminen taloyhtiössä, jossa kaikissa asuinhuoneistoissa ei ole parveketta, voidaan tehdä kaikkien osakkaiden kustannuksella, koska se välillisesti hyödyttää kaikkia. Mainitussa asunto-osakeyhtiössä oli kuitenkin 48 parvekkeellista asuinhuoneistoa yhteensä 72:sta - ja taloyhtiö pystyi osoittamaan, että lasituksesta oli hyötyä kaikille osakkaille ja siihen liittyvät lisäkustannukset olivat kohtuulliset suhteessa saatuun etuun. Oman yhtiömme hankkeeseen liittyvä kustannusarvio on suuruudeltaan 270 000 €, joka siis esitetään jaettavaksi 3 287,6 asuinneliömetrin suhteessa osakkaille. Tämä tarkoittaisi noin 82 €:n maksuosuutta per asuinneliö. Taloyhtiö ei ole tarkemmin esittänyt, mitä säästöjä kattaminen tuo tullessaan (insinööritoimiston lausunnon mukaan kattaminen yksin ei sataprosenttisesti estä mahdollisia tulevia vesivahinkoja) eikä myöskään ole esittänyt mahdollisia vaihtoehtoisia menetelmiä, joilla tilanteen voisi korjata.

Haluaisin kysyä, onko hallituksen esitys ristiriidassa asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuuspykälän kanssa ja/tai onko se kohtuuton niitä osakkaita kohtaan, joiden asuinhuoneistoissa ei ole parveketta?

Jatkokysymys: mikäli yhtiökokouksen enemmistö päätyy hallituksen esityksen - jota itse vastustan - kannalle, miten voin käytännössä moittia päätöstä?

Koska ainakin yhdessä vesivahinkotapauksessa tuli ilmi, että huoneiston omistaja oli täysin laiminlyönyt velvollisuutensa parvekkeen lumesta tyhjentämiseen, haluaisin lopuksi kysyä, voiko taloyhtiö hallituksen päätöksellä kieltää parvekkeen käytön osakkaalta, jos tämä laiminlyön parvekkeeseen liittyvän huoltovastuunsa (käsittääkseni parvekkeiden lumesta tyhjennys on osakkaan vastuulla ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä muuta)?

Palaa sivulle “Kysymykset”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa